Construct Europe 2024

Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

In het voorjaar van 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie en dat vieren we in Mechelen met een groots cultureel en maatschappelijk gericht stadsfestival, Construct Europe. De stad slaat de handen in elkaar met haar partners: het Hannah Arendt Instituut, kunstencentrum nona, Mechelen Feest en jeugdwerking vzw J@M. Ze stellen een programma samen dat de thematiek van het festival tot leven zal brengen: verbinding, samenwerking en democratische dialoog. Zo brengen we Europa en haar burgers dichter bij elkaar.

We trappen het jaar af met een groots openingsevent op 6/1 op de Grote Markt. Lees hieronder welke activiteiten je in het voorjaar van 2024 kan komen beleven:

Heerlijk dineren in 't Gashuis bij Seppe Nobels

Seppe Nobels neemt vanaf januari 2024 tijdelijk zijn intrek in het Oud Gasthuis, en bouwt er een gastronomisch opleidingstraject uit met nieuwe Mechelaars en nieuwe Europeanen. Centraal staan culinaire uitwisseling, sociale tewerkstelling en de rijkdom van de biologische Mechelse landbouw, de korte keten en de Bourgondische traditie van onze stad. De herinneringen uit het verleden van de cursisten tovert Seppe samen met hen om tot nieuwe culinaire of gastronomische creaties met Europese keukentechnieken en Vlaamse ingrediënten in de hoofdrol. Dit is niet zomaar een restaurant, maar een totaalbeleving in een artistiek en culinair kader, met een groot sociaal hart waarbij kunst en voeding samenwerken aan een duurzame toekomst.

Lunch op woensdag, donderdag en vrijdag is enkel mogelijk voor geprivatiseerde bezoeken en groepsreservaties vanaf 40 personen.

Gratis stadswandeling ‘Sporen van Europa’

Tijdens deze stadswandeling leer je de Europese projecten in de stad kennen, laat je ontdekken wat de Grote Raad was en nog veel meer. Dankzij haar roemrijke Bourgondische verleden en als plek die het centrum voor internationale rechtspraak en humanisme was, zijn in Mechelen nog tal van linken te vinden met wat we vandaag als Europa kennen. Vanaf 06/01 kan je de wandeling gratis afhalen bij Visit Mechelen of download hem hier.

Gegidste wandeling ‘Europa in Mechelen, Mechelen in Europa’

Waarom werd Mechelen onder invloed van de Margareta’s zo’n belangrijke stad? Waarom ging je naar de Grote Raad? En welke machthebbers staan er net op de medaillons op het stadhuis? Een stadsgids neemt je op sleeptouw door Mechelen en staat nog meer stil bij de Europese projecten in de stad en de vele andere linken met Europa. Reserveer je rondleiding hier.

Expo ‘Ridders van het Gulden Vlies, een schitterende mythe ontrafeld’ 

24.02.24 – 02.06.24

In deze tentoonstelling in het Museum Hof van Busleyden herbeleef je de bijeenkomst van de ridders in 1491, een van de grootste en belangrijkste feestelijkheden uit de geschiedenis van Mechelen. Je maakt er kennis met de befaamde Bourgondische ridderorde aan de hand van een unieke reeks 15e-eeuwse wapenborden, speciaal gemaakt voor de bijeenkomst in Mechelen. Het is de eerste keer dat de 29 wapenborden na restauratie van zo dichtbij te zien zijn. Meer info op hofvanbusleyden.be.

Wij zijn Europa - Lieve Blancquaert

16.03.24 – 30.06.24
Cultuurcentrum Mechelen 

Topfotografe Lieve Blancquaert reisde tijdens het voorjaar van 2023 doorheen heel Europa. Traag reizen stond spontane ontmoetingen toe, in maar liefst 27 lidstaten, met Europeanen van overal. Naast gelaagde en ontwapenende portretten, bracht Lieve levensverhalen mee, die ons meer inzichten bieden in het Europa van vandaag. Zowel grote actuele thema’s als kleine persoonlijke verhalen komen aan bod. Lieve heeft oog voor de uitdagingen van de Europese Unie, maar zoekt ook naar waar we als Europeanen trots op kunnen zijn. Net als in de vorige series van Lieve staat de mens centraal. Wij zijn Europa wordt een informatieve, avontuurlijke, en emotionele weergave van een reis die start en landt in Mechelen. 
Tickets zijn in het vroege voorjaar te koop.

 

Het volledige programma en meer info kan je vinden op www.construct-europe.be